Jaunums

Čuguna trauku lietošanas un uzglabāšanas instrukcija

Čuguna trauki uzņem lielu karstuma daudzumu un attiecīgi to ilgu laika posmu notur, pateicoties biezajām trauka sienām. Būtiski, ka izstrādājumi no čuguna ir nekaitīgi cilvēku organismam. Čuguna trauki ir ilgmūžīgi, nebaidās no pārdegšanas, mehāniskiem bojājumiem, nepakļaujas deformācijai.

Jauno pannu nomazgā ar trauku mazgājamo līdzekli, rūpīgi izberzējot ar asu švammīti vai birstīti. Pannu noskalo un rūpīgi noslauka sausu.

Pec tam čuguna trauku vajag norūdīt (ar salu), liekot uz uguns un kārtīgi izdedzinot industriālo eļļu. Izslēdz krāsni un ļauj pannai atdzist. Kamēr trauks ir silts, iztīrīt ar sausu salveti un ievērojot drošību iesmērēt ar plānu kārtiņu augu eļļas. Augstākminēto procesu laikā jānodrošina laba telpas ventilācija, vai arī procesi jāveic ārtelpās.

Čuguna pannas kopšana nelieto ziepes, metāla birstes, nemazgā pannu trauku mazgājamā mašīnā.

Pēc pannas lietošanas, to uzreiz, kamēr tā vēl silta, izslauki ar papīra dvieli vai, ja nepieciešams, nomazgā siltā ūdenī ar švammīti. Pannu nedrīkst ilgstoši mērcēt un turēt ūdenī, pretējā gadījumā tai veidosies rūsa. Nelieto trauku mazgājamo līdzekli vai asas birstes! Tā tu saskrāpēsi pannas piededzināto taukvielas kārtiņu. Ja pannai kādas ēdienu atliekas pieķērušās tik stingri, ka ar švammīti tās nenāk nost, beršanai izmanto rupjo sāli vai uzvāri pannā nedaudz ūdens.

Pannas kopšana ikdienā

1.      Neatstājiet ēdienu traukā glabāšanai;

2.      Nav ieteicams traukā gatavot skābus ēdienus;

3.      Nedrīkst trauku mazgāt trauku mazgājamā mašīnā;

4.      Nepieļaujiet trauka mazgāšanu ar asiem abrazīviem materiāliem;

5.      Nemērcējiet trauku ūdenī ilgu laika posmu un nepieļaujiet ūdenim ilgi atrasties uz trauka virsmas;

6.      Trauku glabājiet sausā vietā ar noņemtu vāku;

7.      Nedrīkst pakļaut trauku triecieniem un uzkarsētam traukam liet virsū aukstu ūdeni;

8.      Uz trauka radušies rūsas plankumi ir no nepareizas ekspluatācijas un uz garantiju neattiecas.

Ja tomēr rūsa ir izveidojusies, varam ieteikt darīt sekojošas lietas tās novēršanai:

1.          Lai atbrīvotu trauku no rūsas traipiem ir iespēja to noberzt ar birsti ( nemetālisku švammi );

2.          Izkarsēt trauku līdz 200 C temperatūrai;

3.          Ļaut traukam atdzist līdz 100-150 C;

4.          Uzliet augu eļļu un izkaisīt ar lielu rupjās sāls daudzumu;

5.          Ar tīru lupatiņu izberzt eļļas un sāls maisījumu pa visu trauka virsmu, saglabājot drošības pasākumus un piesardzību no apdegumiem;

6.          Kamēr trauks ir silts, iztīrīt ar sausu salveti un ievērojot drošību iesmērēt ar plānu kārtiņu augu eļļas;